מדוע מומלץ להזמין שירותים מראש?
על פי נתוני ביטוח לאומי קרוב לשליש מהאוכלוסייה רוכש חלקת קבר בעודם בחיים. עם זאת, חלק ניכר אינם מודעים לכך שחלקת הקבר היא רק חלק מהפתרון ושאריהם נשארים עם לא מעט שאלות לא פתורות.
על מנת להבין זאת טוב יותר מומלץ לקרוא את התשובה לשאלה "מה המשמעות של קבורה בחינם"?
כאשר אדם מזמין מראש חבילה מלאה של שירותים מראש הוא מבטיח לעצמו מספר דברים. ראשית, העברת מסר ברור וחד לגבי רצונו הן בבחירת הדרך (שריפת גופה או קבורה), הן בנושא המיקום והן לגבי ה"איך", כלומר איזו סוג של מעמד פרידה או טקס הוא חפץ. יתרה מזאת, בדרך כלל הוא חוסך כסף רב בשל העובדה שהוא רכש חבילה.
בנוסף, ישנו גוף מקצועי המלווה את המשפחה ומאפשר לקרובים להיות עסוקים באבל ולא ברכישות ובבדיקות.
כאשר אדם מזמין את השירותים מראש, יש בידו את הזמן לערוך "סקר שוק" ולבחון את החלופות העומדות בפניו ולא להילחץ ולרכוש בדקה האחרונה מתוך ברירת מחדל שאינה מתאימה לו.
היות ובמדינת ישראל נפלה החלטה ובתי העלמין עוברים (בכל הערים הגדולות זה כבר בוצע) לקבורה רבודה (סוגים של קבורה צפופה על מנת לחסוך בשטח), המקומות שנותרו בקבורת שדה מתמעטים והולכים ולמי שהדבר חשוב ורוצה להבטיח קבורה שדה לעצמו ו/או לבני ביתו, אין ברירה אלא לרכוש זאת עוד היום.
חזרה לדף הבית
מה ההבדל בין בית לוויות לבית עלמין?
במרבית ארצות העולם המערבי ישנה הפרדה ברורה בין הגופים שתפקידם לעבוד עם המשפחה לבין מקום מנוחתו האחרון של הנפטר.
בית הלוויות בו עובד מנהל הלוויות (funeral director) אמון על הטיפול במשפחה ובגופה. תפקידו לתת למשפחה את כל הידע הנלווה (מה אומר החוק, עיקרי השלבים הפסיכולוגיים, החלופות המצויות, עיקרי ההנחיות הדתיות של הזרם אליו משויכת המשפחה וכו') בצירוף טיפול פיזי בגופה וכן סגירת כל הקצוות מול בית העלמין או המשרפה, הובלה ושאר שירותים בהם המשפחה בחרה.
מנהל הלוויות (funeral director) הוא מקצוע הנרכש בלימודים מסודרים במשך שנה עד שנתיים (תלוי מדינה) וכן בתקופת התמחות (סטאג') המשתנה לפי המדינה.
בית העלמין הוא מקום בו קוברים את הגופה. מטבע הדברים התמחותו "בנדל"ן" – מכירת חלקות קבר בלבד. בית הלוויות מתמחה במתן שירותים ובסיוע למשפחה בשעתם הקשה.
חזרה לדף הבית
מה המשמעות של קבורה ב"חינם"?
התשובה לשאלה מורכבת. מדינת ישראל שואפת לתת את שירותי הקבורה לכלל אזרחיה בחינם. אך רובנו עדים שזהו לא המצב. אם כן מהיכן נובע הפער?
ראשית יש להגדיר מהי קבורה בהגדרת במדינה ומהי קבורה בהגדרת האזרח. המדינה מפצלת את הקבורה לשלושה; מקום הקבורה, הוצאות יום הקבורה ומה שאינו נכלל בשניים הקודמים. אם זה לא מסובך דיו, המדינה עושה הפרדות נוספות כמעט בכל אחד מהשלבים. למשל בין חלקה המגיעה בחינם לבין חלקה המחויבת בתשלום, בין חלקה עליה יש פיקוח וקביעת מחיר ע"י המדינה לבין חלקות בהן לחברה הקוברת יש זכות לקבוע את מחיר החלקה. בין שירותים להם נקבע תעריף המותר בגביה (הובלת הנפטר ע"י החברה הקוברת) לבין שירותים בהם לחברה הקוברת אסור כלל לספק (מצבות).
האדם הסביר לעומת זאת רואה את סך ההוצאות הנובעות מקבורה כמקשה אחת ואינו עושה אבחנה כפי שהמדינה עושה.
לכן אדם זכאי לקבורה בחינם בעיר מגוריו, בחלקת קבר הנבחרת ע"י החברה הקוברת בלבד. כל שינוי, לחלקה על פי דרישה מחויבת בתשלום. התעריפים נעים מאלפי שקלים בודדים לעשרות אלפי שקלים רבים. החברה הקוברת בדר"כ פועלת רק בשעות הפעילות ולכן במרבית הזמן המשפחות נזקקות לשירותי חברות אמבולנסים פרטיות. גם במקרים בהם החברה הקוברת מובילה את הנפטר כל חריגה מחויבת בתשלום (הובלה שלא מעיר המגורים, מעבר דרך הבית או בית הכנסת, הוספת אנשים למניין לליווי הנפטר וכו'). תשלום למד"א למשל על קביעת המוות עולה מאות שקלים. מצבה בוודאי שאינה כלולה בשירות. בהערכה כללית, מבלי להחשיב את אלו המשלמים עבור חלקת הקבר, ניתן לומר כי קבורה ב"חינם" עולה בממוצע כ 10,000 ש"ח.
חזרה לדף הבית
מהו "מעמד פרידה"?
מעמד הפרידה הינו אמירת שלום בדרך משלכם, הסוגרת מעגל חיים בצורה מכובדת. אמירת שלום זו מאפשרת לכם להמשיך בחיים, בתחושה כי נפרדתם כראוי מיקירכם, באופן המשקף את חייו וחייכם.
מעמד הפרידה המלווה את הקבורה ו/או את השריפה מאפשר לבני האדם לחלוק את רגשותיהם העמוקים ביותר, בתהליך שבמרכזו נמצאים אתה ויקיריך. לדרך בה תבחרו לקיים את מעמד הפרידה האישי שלכם השפעה רבה עליכם ועל יקיריכם הנוכחים, וכך גם תיחרת בזיכרונכם לעד.
עלי שלכת דואגת לכל הסידורים והלוגיסטיקה הנלווים, מסייעת בבחירת ובהתאמת אופי מעמד הפרידה, מלווה ומנחה אתכם בבנייתו על כל פרטיו, ודואגת לטפל בכל הנושאים השונים, במקצועיות ותוך גילוי רגישות.
באופן זה, בו אנו מטפלים בכל הסידורים, אנו מאפשרים לכם להתמקד בנושא החשוב מכל בעת זו – התמודדות עם אבלכם.
חזרה לדף הבית
מהם ההיבטים הירוקים בקבורה ובשריפה?
לקבורה יש השפעות משמעותיות בכל הנוגע לאיכות הסביבה ובריאות הציבור
מצוקת קרקעות
אחד מבכירי מהאגף לתכנון ופיתוח של מינהל מקרקעי ישראל, היטיב לתאר את מצוקת הקרקעות במדינת ישראל: "…מבין השימושים זוללי הקרקע כולנו מכירים את בית העלמין… שיעור צריכת הקרקעות למטרת הקמת בתי עלמין הוא נתון מדאיג. מדי שנה מוקצים … כ 70 דונם לקבורה… בבית עלמין המשתרע על כ- 300 דונם נטו, גוזל יחד עם שטחי ההפרדה הנדרשים מסביבו (על פי חוק התכנון והבנייה) כ – 900 דונם."
גם אם תעבור מדינת ישראל לקבורה רוויה (ומבלי להזכיר את הקשיים ביישום נושא הקבורה הרוויה) לא יגיע החיסכון בפועל לכדי מחצית מהשימוש בעתודות הקרקע. למותר לציין שפתרון השריפה שומר על עתודות הקרקע היקר של מדינת ישראל, מעבר לחסכון בעלויות הקבורה השונות.
הציטטה הנאותה לסיום תיאור מצוקת מקומות הקבורה, לקוחה אף היא מתוך הדוח המוזכר לעיל של מנהל מקרקעי ישראל:
"עתידנו עתיד ילדנו והדורות הבאים, תלוי באופן שבו נתייחס לחלקת הארץ הקטנה שלנו. יותר משמשים בתי העלמין את המתים, משמשים הם את החיים. על-כן, שומה עלינו לשמור ולנצל כל פיסת קרקע בצורה מיטבית, על מנת שהדורות הבאים יוכלו להמשיך ולחיות בארץ בתנאים ובאיכויות שמהם אנו נהנים כיום."
נכון להיום, מדינת ישראל מאבדת קרוב לחצי דונם אדמה ביום לטובת שטחי הקבורה.
זיהום מי תהום
אחד החוקים העיקריים הנוגעים לזיהום הסביבה הינו החוק האוסר על קבורת בעלי-חיים . חוק זה נאכף בפועל ומטרתו למנוע זיהום מקורות מי השתייה של מדינת ישראל. תקנות החוק מחמירות במיוחד כאשר מדובר ביונקים, המשרד להגנת הסביבה מקפיד על אכיפת חוקים אלו במיוחד באזור אקוויפר החוף. לדאבוננו, התוצאות של קבורת אדם אינן שונות, וברור לכל שריכוז בתי הקברות השוכנים מעל האקוויפרים השונים (ובמיוחד מעל זה של מישור החוף) פוגעים באיכות המים שלנו לא פחות מאשר בעת קבורת בע"ח…
הסיבות לקיומו של החוק ולאכיפתו נובעים מהגדרות ברורות; הגנת הציבור. יונקים עלולים לשאת מחלות, הורמונים, אנטיביוטיקות, חיידקים וכיוצ"ב המסכנים אדם ואיש לא ייקח על עצמו את האחריות לחלחולם אל מי התהום. בנוסף יונקים מטופלים בתרופות אנטיביוטיות ותרופות שונות שאינן מתפרקות ושוב, אין גורם שייקח אחריות למצב בו יש ספק שחומרים אלו יחלחלו אל מי התהום.
מאז קום המדינה מקורות המים לא גדלו, אך האוכלוסייה גדלה פי שמונה. צפי המשך הגידול רק מרע את מצב משק המים. כמות הנפטרים בשנה שהסתכמה באלפים בודדים בעת קום המדינה מסתכמת היום בעשרות אלפים (קרוב לארבעים אלף נפטרים בשנה) וצפויה לרבע את עצמה.
זיהום מים הוא מצב שבו ריכוזם של חומרים מסוימים (לאו דווקא, רעילים) במים עולה, והמים אינם יכולים למלא את תפקידם. בעת שהמאגרים מתרוקנים והצריכה גוברת – כמות החומר הנדרשת לזיהום קטנה.
למיטב ידיעתנו, נכון להיום לא מבוצעות כלל בדיקות שגרתיות וקבועות של שאריות תרופות, אנטיביוטיקות, הורמונים וכו'.
בבחינות זיהום מי תהום בדיסיפלינות שונות, קבע משרד התשתיות כי "המרחב כולו הינו אזור בעל רגישות גבוהה יחסית וכי במיפוי הרגישות של אקוויפר החוף מדובר בעיקר בהבחנה בין אזורים רגישים יותר ורגישים פחות".
בכתבה שהתפרסמה במרץ 2009 ב ynet נאמר "50% משאריות ההורמונים והתרופות שמופרשים למי הביוב שורדים את תהליכי טיהור השפכים. החומרים הנותרים במים משמשים להשקיית גידולים חקלאיים ומחלחלים למי התהום – כך אומר המדען הראשי במשרד להגנת הסביבה. החומרים עלולים למגוון תופעות בריאותיות חמורות. "החומרים הללו יכולים 'לטפס' אל הפירות והירקות", הוא מזהיר".
שיטות לטיפול בפגרי בע"ח – מתוך אתר המשרד לאיכות הסביבה
מכוני טיהור השפכים אינם מצליחים להוציא ממי הביוב את כל שאריות ההורמונים והתרופות האנטיביוטיות שהפרישו בני האדם. "בין 40 ל-60 אחוז מכמות התרופות וההורמונים – שמקורם בדרך כלל בגלולות למניעת היריון – מצליחים לשרוד את תהליכי טיהור השפכים.
אחד המחקרים הבולטים בנושא הוא זה של ד"ר דרור אבישר, ראש המעבדה להידרוכימיה באוניברסיטת תל-אביב, שבחן דגימות שפכים שנלקחו בכניסה וביציאה ממכוני הטיהור.
"מחקרים רפואיים כבר גילו כי נוכחות של הורמונים בכמות של 1 ננו-גרם לליטר היא בעלת השפעות בריאותיות", הסביר אבישר בשיחה עם ynet. "בבדיקות שלנו מצאנו (במי הקולחין – י.ע.ד) כמויות של עשרות ננו-גרם לליטר".
במחקרו מכנה אבישר את התופעה "מזהמים מדור חדש" – כאלו המגיעים משאריות תרופות אנושיות ואף מתרופות וטרינריות הניתנות לבעלי חיים. בקבוצה זו נמצאים גם מזהמים כמו הורמונים, משככי כאבים ותרופות פסיכיאטריות.
על-פי מחקרו, שאריות אלו עלולות "לשרוד" בקרקע במשך יממה, שבוע ואפילו מספר חודשים – תלוי בטמפרטורה ובהרכב החומר הפעיל. "הימצאות שאריות אנטיביוטיקה במי התהום ובמים עיליים (מקווי מים על פני הקרקע – י.ע.ד) מהווה סיכון לבריאות הציבור, ועלולה להוות זרז לתחלואות והפרעות בריאותיות", הוא כותב.
אבישר הדגיש כי תרופות אנטיביוטיות הן תרופות מרשם, וככאלה מיועדות להישאר בגופנו רק לפרק זמן קצוב ולמען מטרה מסויימת. "אמנם אין עדיין מחקרים רפואיים בסוגיית האנטיביוטיקה, אבל כבר היום ברור כי לא היינו רוצים שאנטיביוטיקה תוחדר לגופנו לאורך כל השנה, גם אם מדובר במינונים נמוכים".
למותר לציין כי בניגוד למי הקולחין המטופלים באופן זה או אחר אין שום מערכת המטפלת בתוצרי בית העלמין.
מחקרי זיהום של הימצאות הורמונים במי התהום ע"י המעבדה לחקר הורמונים של השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות נאמר: "שימוש בבדיקת הורמונים במי תהום לקביעת מקורות זהום (מימון GLOWA): אסטרון, אסטרדיול, וטסטוסטרון מגיעים לסביבה משני מקורות עיקריים – הומאני ובע"ח. מי ביוב מכילים בין היתר אתניל אסטרדיול אשר מקורו בגלולות למניעת הריון ואסטריול מנשים הרות. לכן מדידה של שני ההורמונים האחרונים יכולה להצביע על מקור זיהום הומאני.
בהודעה לתקשורת שהוציאה רשות המים בשנת 2007 נאמר: …"ממצא אחר הוא הימצאותם של הורמונים נשיים וגבריים (אסטרוגן וטסטוסטרן) במי התהום. הורמונים כאלו נמצאים בצואה של פרות ומחקר זה מראה כי הם מוצאים דרכם גם למי התהום הנמצאים בעומק של 46 מ' מפני הקרקע".
טיפול הורמונלי לנשים בגיל המעבר, במיוחד כשמתחילים בו בסמוך להפסקת הווסת, עשוי לצמצם תחלואה ותורם לאיכות החיים. כיום הטיפול ההורמונלי זוכה לעדנה מחודשת בכל העולם, מכיוון שהוא יכול לסייע בפתרון בעיות רבות הנובעות מהחסר האסטרוגני בגיל המעבר.
טיפולים באנטיביוטיות, טיפולים הורמונליים מגוונים, טיפולים כימותרפיים, תרופות רדיואקטיביות ועוד חומרים רבים מוכנסים לגוף האדם במטרה להצילו.
למרות כל האמור לעיל, מכוני ותאגידי המים השונים מבצעים בדיקות מים ומחפשים רשימה ארוכה של מזהמים שונים, אך הם אינם מחפשים אחר אנטיביוטיקות, הורמונים ומזהמים מהדור החדש.
זיהום אוויר
פגיעתו של גז מתאן CH3 נחשבת לחמורה יותר מפגיעתו של דו תחמוצת הפחמן CO2. גז המתאן נוצר בין היתר כתוצאה מהליכי ריקבון ופירוק חומרים אורגניים. כלומר בהליך הפירוק של גוף אורגני (הליך הקבורה) משתחרר גז מתאן. בקבורה מתחת לפני הקרקע חלק מהמתאן נשאר שם, אך בעת מעבר לקבורה רוויה לסוגיה השונים, אנו מגבירים את פליטת גז המתאן לאטמוספירה.
שרפת גופות מתרחשת בתנורים מיוחדים, הבנויים במערכות סגורות, בעלות מסננים, המיועדות למנוע פליטה של חומרים מזהמים.
בכל עיר גדולה בעולם, במרכזי ערים ובתוך שכונות מגורים פועלים בתי לוויות המפעילים תנורים אלו ללא זיהום ו/או מפגעי ריח אלו ואחרים.