רעיון לפיו מרבית האפר מפוזר בים ורק חלק מזערי ממנו מוכנס לתיבה קטנה ונטמן בבית קברות, הוצג לאחרונה בשנגחאי, עיר נמל במזרח סין. מדובר בשילוב בין שני סוגי קבורה שנועד להבטיח שימוש מופחת בשטח בית הקברות של העיר. מתברר שגם במדינת ענק כמו סין, מוטרדים מאוד באזורים המאוכלסים מעתיד השטחים הפתוחים שהולכים ופוחתים לטובת חלקות קבר, גם כאשר מדובר בחלקות קבר המיועדות לכדי אפר ולא רק לקבורה רגילה.
שלוש המשפחות הראשונות שבחרו בקבורה חלקית בים, פזרו 99.5 אחוז מאפר יקירם באוקיאנוס במהלך יום זיכרון ציבורי שנתי של קבורה בים, שצוין בגן שהוקם בשנת 2004 בבית העלמין בינהגויואן שבשנגחאי.במקום הוקמה אנדרטה בה מונצחים שמותיהם של 2,000 אנשים אשר אפרם פוזר בים.
"אנו מציגים את הקבורה החלקית בים כתפיסה חדשה, גם כנקודת אמצע בין הקבורה המסורתית לקבורה בים", אמר ז'או קסיאהו, מנהל בית העלמין. "אנו שומרים אפר בכמות מצומצמת במיכל שגודלו כשל קופסת גפרורים אשר מתפרק ונטמע בקרקע עם האפר".
'או מציג מחקר שנעשה על ידי Shanghai Feisi Sea Burial (חברה המורשית לעסוק בקבורה בים), ולפיו שיעור הגידול השנתי של קבורה בים הוא 10 אחוזים. כ-1.5 אחוזים מתושבי שנגחאי נקברים בים, זאת לעומת 0.2 אחוזים בלבד לפני שני עשורים. המחקר בעיר החל בשנת 1991, כאשר אפרם של 287 אנשים פוזר בים באותה שנה. מאז עלה המספר ובשנת 2010 הגיע ל2,100 .
נציג החברה ז'נ ג ז'יקסיונג ציין: "למרות הגידול במודעות שבקבורה בים, אנחנו עדיין רוצים לראות יותר אנשים בוחרים בתפיסה הידידותית לסביבה".
"לא תישאר אדמה"
אבל בעוד ש-80 אחוז מתושבי שנגחאי בחרו שגופתם תישרף, רק מספר קטן מאוד בחרו שאפרם יפוזר בים, למרות שהעלות הכספית נמוכה יותר. "העיר פשוט מאבדת חלק גדול מהשטחים הפתוחים שלה", ציין ז'או, "אם נמשיך לאפשר קבורה בקברים פרטיים (להטמנת כדי אפר) ששטח כל אחד מהם 1.5 מ"ר לא תישאר אדמה בתוך פחות מעשר שנים".
לפחות 20 מיליון קברים נחפרים מדי שנה ברחבי סין והם תופסים שטח של 67 קמ"ר. ז'או מזהיר כי בקצב הזה לא יישארו שטחים לקבורה וכולם ייאלצו לפזר את האפר באוקיאנוס.
לשם השוואה, האנדרטה עליה מונצחים שמותיהם של 2,000 האנשים שאפרם פוזר בים, תופסת רק 0.3 מ"ר, כחמישית מחלקת קבר אחת רגילה.
סבסוד לקבורה בים
הרשויות המקומיות של שנגחאי מעודדות את האזרחים לבחור בקבורה בים, תוך שהן מציעות סבסוד ההוצאה. בשנת 2003 הגיע שיעור הסבסוד ל-150 יואן, מאז השנה שעברה הסבסוד נע בין 2,000 ל-3,000 יואן.
"קשה מאוד לשנות את המחשבה של בני האדם בתקופה כל כך קצרה. לכן עלינו למצוא דרכים יעילות יותר כדי להגביר את התודעה לעידוד קבורה ידידותית לסביבה כמו קבורה בים, והקבורה החלקית מסייעת לכך", מציין ז'נג.
גם בבייג'ינג נרשמת עלייה בפופולריות של קבורה בים. בתחילת חודש אפריל עמד מספר האנשים שאפרם פוזר בחוף טיינג'ין על 300, כאשר מצפים שבסוף השנה יגיע המספר ל-1,000. גורמים רשמיים במרכז לשירותי קבורה בבייג'ינג המארגנים את הטקסים, מייחסים את הגידול למודעות ולסבסוד שמוצע על ידי הממשלה.
מאז 1994 נערכו טקסים ליותר מ-7,000 תושבי בייגינג, והמספר גדל משנה לשנה. בשנה שעברה הוא עמד על 956 אנשים. מדי שנה מתים בבייג'ינג 70,000 בני אדם בממוצע, אבל אפרם של קצת יותר מאחוז מהם בלבד מפוזר בים. המספר יכול רק לעלות.
גודל השטח והבחירה בשריפה
על פי נתוני 2008, סין ראשונה בעולם במספר הבוחרים בשריפת גופה – 4,534,000 אנשים מתוך 9,348,453 מקרי מוות, שיעור של 48.50 אחוז. בהונג קונג, שהייתה מושבה בריטית עד 1997 והפכה לאזור מנהלי בסין, בחרו בדרך זו 87 אחוז מהאנשים. שטחה 1,014 קמ"ר בלבד.
- תמונות יועלו בקרוב