אלון נתיב
במרבית התרבויות אנו מתייחסים למשאלתו האחרונה של אדם בכבוד וברצינות. אנו שואפים לכבד את המשאלה האחרונה כהוראה מחייבת בין אם היא ניתנה כצוואה ובין אם בע"פ. לצוואות יש התייחסות משפטית ברורה; חובה עלינו למלאן. לדאבוני, אנו נתקלים לא פעם באי כיבוד המשאלה האחרונה.
המחוקק קבע מה לעשות כאשר אדם הגיע ל 120הלך לעולמו ולא השאיר אחריו צוואה, מה לעשות עם עזבונו. היעדר ידע מקצועי מספק בדיני ירושה אשר לא היה מול עינו של המוריש עלול לגרום לחלוקת העיזבון שלא לפי רצונו. על אחת כמה וכמה יש לתת את הדעת להיבטים הפיננסים; שורה של פעולות מקדימות יכולה לחסוך תשלום מיסים רבים. בוודאי שהדבר נכון וחיוני כאשר הרכוש אינו מתפצל באורח שוויוני בין השארים, לדוגמא במקרים של נישואים שניים וכו'.
רובנו ערים לנושא של צוואות ותכנון פיננסי, אך מה בדבר צוואתו הרוחנית של האדם? מה הוא רוצה להשאיר אחריו, איך להיפרד?
נושא מעמד הפרידה חשוב לכל אדם, בייחוד לאילו שיש להם מה לומר לנשארים אחריהם וחשובה להם הדרך כיצד יעזבו את עולמנו. בכל בחירה בה אדם בוחר, מסתתרים שני מניעים עיקריים: דאגה לנשארים, לנחמם ולסייע בידם בזמן המשבר, הכאב והבדידות והרצון להשאיר חותם וזיכרון.
אז מדוע שארים לא תמיד ממלאים אחר הבקשות של קרוביהם כפי שנכתבו בצוואות? התשובה מורכבת, ישנה יותר מאשר סיבה אחת. למשל צוואה נכנסת לתוקף לאחר קבלת תעודת הפטירה – הרבה אחרי הלוויה, מעמד הפרידה. כלומר באופן תיאורטי אם אדם לא השאיר את צוואתו במקום גלוי ומשפחתו תקבל אותה רק לאחר קבלת תעודת הפטירה (מספר שבועות), כל אשר הוא ביקש שיתקיים בלוויה עצמה (למשל קבורה בארון, השמעה של שיר מסוים וכו') לא יצא אל הפועל.
לפעמים השארים אינם חשים בנוח עם תוכן הבקשה – קבורה אזרחית ללא תכנים דתיים, שריפת גופה, קבורה בארון ועוד – כלומר, תוכן הבקשה עומד בניגוד להשקפת עולמם ואזי הם מסרבים (למרות האי חוקיות בסירוב שלהם) למלא אחר הצוואה.
עקב הרגישות לתכנים, בעיקר הפיננסים, מרבית הסובבים את כותב הצוואה, אינם יודעים ו/או מודעים לבקשות השונות של אותו אדם. ישנן, מבחינה משפטית, מספר סוגי צוואות תקפות; צוואה חתומה ומודפסת בצירוף חתימת שני עדים, צוואה חתומה ומודפסת בצירוף חתימת נוטריון וצוואה כתובה בכתב יד של כותב הצוואה. האפשרות האחרונה מאפשרת לכל אחד לכתוב צוואה נוספת, ללא עלויות ובעלי מקצוע. ניתן לכתוב צוואה שנייה – רוחנית – , קצרה שאינה מבטלת או באה במקום הצוואה המלאה, אותה ניתן לשאת בארנק, היא זמינה לכל בני המשפחה ו/או מי שאמור לטפל בהם. ניתן לשכפל אותם עותקים ממנה מבלי לחשוש לסודיות התכנים הרגישים יותר בצוואה המלאה. ניתן גם להתנות את קיום הצוואה ה"פיננסית", המלאה במילוי הצוואה שנכתבה בכתב יד.
להלן דוגמא לצוואה שכזו:
"הנני מצווה בזאת כי לאחר מותי, גופתי תישרף ואפרי יפוזר בהרי ירושלים. צוואה זו, באם תקוים אינה מבטלת כל צוואה אחרת. באם לא תקוים צוואה זו, מבטלת את צוואתי מתאריך…. – על החתום….. תאריך…….."
מובן שככל שאדם ישוחח ויחליף דברים עם הסובבים אותו, הוא יקל גם עליהם להבין את משאלתו האחרונה ואת חשיבותה בעבורו. מקובל, על מנת להקל על השארים, גם להזמין את השירותים או את חלקם מראש. רכישת חבילת שירותים או רכישת חלקת קבר מבוצעת על ידי פלח ניכר שללא מעט מאזרחי מדינת ישראל.