הידעתם? בישראל נהוגה קבורה אזרחית במימון המדינה
למי שמבקש להיקבר בטקס אזרחי במימון המדינה, ולא ידע מה זה אומר – הנה כמה תשובות שיעשו לכם סדר
בשנת 1996 נחקק חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית, המאפשר לאזרחי ישראל לבחור קבורה וטקס אזרחי במטרה להיפרד מן העולם לפי השקפת עולמם. החוק הוסיף וקבע כי בתי עלמין אזרחיים יהיו באזורי הארץ השונים ומרחקים סבירים ביניהם. 26 שנים חלפו מאז נחקק החוק אולם עד היום לא יושם החוק כראוי.
בישראל פועלים כ-800 בתי עלמין יהודיים, אך אף לא אחד מהם מיועד לקבורה חילונית. בעשרות בתי עלמין מוקצות חלקות לקבורה אזרחית בבתי העלמין הדתיים, אבל מדובר במצב בעייתי שכן ישנם אזורים רבים בארץ – בראש ובראשונה אזור ירושלים רבתי – שלתושביהם אין מענה בדמות בית עלמין אזרחי במרחק סביר. בנוסף, המידע על קבורה אזרחית באופן כללי וקבורה אזרחית במימון המדינה בפרט – אינו נגיש, בניגוד שהמידע אודות קבורה אורתודוכסית נגיש לציבור ללא כל חסם.
מבקר המדינה התריע בשנים האחרונות כי המדינה השקיעה סכומים מועטים בלבד לצורך הקמת בתי עלמין אזרחיים. בית העלמין היחיד שהוקם במלואו מכספי המדינה הוא בבית העלמין בבאר שבע. יתר בתי העלמין האזרחיים הוקמו על ידי רשויות מקומיות, חברות מסחריות או חברות קדישא. מטבע הדברים, היכולת הפיננסית של עמותות העוסקות בקבורה אזרחית להקים ולתפעל בית עלמין אזרחי על חשבונן אינה קיימת, וכעת נדרשת המדינה לסייע במימון הקמת בתי עלמין אזרחיים.
הדרישה מגיעה מצד ארגונים רפורמיים שמפעילים לחץ על הממשלה, אבל נראה שכל זה קורה הרחק מעיניו של הציבור – שכלל לא מודע לכך שזכותו נרמסת באופן תדיר מזה עשרות שנים. למי שמבקש להיקבר בטקס אזרחי במימון המדינה, ולא ידע מה זה אומר – הנה כמה תשובות שיעשו לכם סדר.
מהי בעצם קבורה אזרחית ולמי היא מיועדת?
קבורה אזרחית בישראל היא למעשה כל קבורה המתבצעת על פי השקפת העולם והאמונה של המנוח ובני משפחתו. לא מדובר בהכרח בקבורה חילונית ובהחלט ניתן לכלול בטקס ההלוויה רכיבים דתיים מכל סוג וזרם. יש לא מעט סיבות בגינן ישראלים פונים לקבורה אזרחית, אבל העיקריות שבהן הן הימנעות מרצון או מכורח, מקבורה הלכתית. כמו כן, נפטרים שאינם יהודים או משתייכים לדת המוכרת בישראל – לא יוכלו להיקבר בטקס אורתודוקסי.
מי רשאי לבצע קבורה אזרחית בישראל?
לא הרבה ישראלים יודעים, אבל האחריות על תהליך הקבורה לא נמצאת בידיים של חברה קדישא לבדה. בישראל פועלות לא מעט חברות קבורה, אשר קיבלו היתר לעשות כן מהמוסד לביטוח לאומי והמשרד לשירותי דת, בראשן חברת עלי שלכת, שהיתה הראשונה לקבל היתר לקבורה אזרחית בישראל.
האם דמי קבורה של המוסד לביטוח לאומי מכסים גם קבוצה אזרחית?
גם כאן שורר בלבול בציבור. המוסד לביטוח לאומי משלם את הוצאות הקבורה במלואן על ידי העברת תשלום ישירות לחברת הקבורה, שאחראית גם על הקצאת חלקה לקבורה, טיפול בנפטר והעברתו למקום הקבורה.
ומי שמחפש שירותים נוספים הקשורים לקבורה אזרחית?
מנעד השירותים של חברת עלי שלכת כולל ייעוץ והכוונה מלאים משלב המפגש הראשוני עם הלקוח בעודו בחיים ועד לרגע בו מתממשים כל רצונותיו בצורה הטובה ביותר.
מעטפת השירותים המלאה שאנו מציעים, כוללת: סיוע בתכנון מעמד הפרידה כפי שאתם הייתם רוצים שישקף את אורח חייכם, סיוע בבחירת מצבה במידת הצורך, קבלת ייעוץ משפטי בכתיבת צוואות, מס ועזבונות, סיוע בארגון, ימי זיכרון והנצחה היכן שתבחרו ועוד שירותים נוספים שיחסכו לכם את ההתמודדות עם הבירוקרטיה.