כשהמוות פוגש את הבירוקרטיה
כל מה שצריך לדעת על סידורי פטירה, קבורה והלוויה
המוות הוא חלק בלתי נמנע מהחיים, כולנו יודעים זאת היטב. ולמרות זאת, מוות של אדם קרוב הוא תמיד אירוע טראומטי ומטלטל שגורם לאובדן רגשי כבד. ואליו מתווסף גם הצורך להתמודד עם החלטות מעשיות רבות וחשובות.
בשל הקושי הרגשי לעסוק בנושא המוות, אנשים רבים לא נערכים מראש לאפשרות המוות שלהם או של הקרובים להם, ולהשלכותיו על בני המשפחה. כמו בתחומים אחרים, הכנה מוקדמת גם מבחינה רגשית וגם מבחינה מעשית עשויה להקל משמעותית ברגעים הראשונים של האובדן והאבל.
בשורות הבאות נסקור את הצעדים הראשונים וההליכים הבירוקרטיים החשובים שיש לבצע לאחר הפטירה, את הזכויות המגיעות למשפחות הנפטרים ואת השירותים הזמינים, כדי להקל עליכם את ההתמודדות עם הסיטואציה הכואבת.

קביעת המוות
מותו של אדם נקבע על ידי רופא, או על ידי פראמדיק בשטח. ברוב המקרים המוות נקבע כשהלב מפסיק לפעום גם אחרי מאמצי החייאה (מוות לבבי). כאשר קיימת הסכמה לתרומת איברים, שעת המוות תיקבע בעת המוות המוחי.
.
אם החולה נפטר בבית חולים – הרופא בבית החולים ימלא את טופס הודעת הפטירה שתועבר לרשות האוכלוסין ועותק ממנה יימסר למשפחה. במקרה שלא נדרשת נתיחה לאחר המוות, בית החולים ידאג להוצאת רישיון קבורה. בהתאם להחלטת המשפחה על גוף הקבורה יועבר הנפטר לבית הלוויות.
במקרה של מוות בבית או מחוץ לבית חולים – יש להזמין רופא מוסמך או צוות טיפול נמרץ של מד"א המוסמך לבצע הכרזה על מוות.
רישיון קבורה
רישיון קבורה הוא מסמך רשמי המונפק ללא תשלום בלשכות הבריאות ובבתי חולים ממשלתיים והוא הכרחי לפי החוק כדי לתאם קבורה. לצורך קבלת רישיון זה יש להציג את המסמכים הבאים:
- הודעת הפטירה בארבעה עותקים.
- דו"ח מגן דוד אדום (אם מגן דוד אדום נכחו במקום).
- טופס הכרזה על מוות.
- טופס אישור ויתור על נתיחה חתום על ידי המשטרה (במקרה שזומנה משטרה למקום).
- תעודת זיהוי או תעודה רשמית אחרת הנושאת את תמונתו של המנוח.
- מומלץ להצטייד במסמכים המעידים על מצבו הרפואי של המנוח ופרטי הקשר ושמו של הרופא המטפל. יש לגשת עם רישיון הקבורה לחברת הקבורה בה בחרה משפחת הנפטר כדי לתאם את סידורי הקבורה ומועד הלוויה.
לאחר שעות הפעילות של לשכות הבריאות, ורק אם יש רצון להביא את הנפטר לקבורה באותו היום, יש להתקשר ישירות לחברת הקבורה, אשר תתאם את הוצאת רישיון הקבורה אל מול רופא לשכת הבריאות.חלק מבתי החולים אשר מנפיקים רישיון קבורה מעבירים את הפרטים ישירות גם לרשות האוכלוסין וההגירה לשם הוצאת תעודת פטירה. יש לברר בבית החולים האם ניתן שירות זה.
הודעת פטירה
הודעת פטירה היא מסמך רשמי שמאשר את מותו של אדם, והיא הכרחית כדי לקבל רישיון קבורה. הודעת הפטירה תמולא על-ידי הרופא או הפרמדיק או שנכח במקום, ובמקרים מסוימים (תאונה, התאבדות, פשע וכו') ייתכן שגם כוחות משטרה יוזמנו כדי לאשר את הפטירה. שימו לב להבדל בין הודעת פטירה לתעודת פטירה: הודעת פטירה נדרשת לצורך קבלת רישיון קבורה, ואילו תעודת פטירה נועדה לצרכים משפטיים ורשמיים, כמו טיפול בנכסים ובירושה.

תעודת פטירה
תעודת פטירה מונפקת על ידי רשות האוכלוסין וההגירה, והיא משמשת להסדרת עניינים משפטיים כמו ירושה וקבלת שירותים ממוסדות שונים. יש להגיש בקשה לתעודת פטירה בצירוף הודעת הפטירה או מסמכים נוספים אם הנפטר נפטר בחו"ל.את טופס הבקשה ל"תעודת פטירה" אפשר למלא כבר בעת הוצאת רישיון הקבורה בלשכת הבריאות המחוזית. אין הכרח למלא את הטופס בהזדמנות זו. מדובר על טופס מקוון שאפשר למלא בכל עת והוא ניתן ללא עלות.

בחירת סוג הקבורה
ישראל היא חברה מגוונת מאוד, ובעיקר כשהדבר נוגע לנושאי דת. החוק מתיר קבורה אזרחית לאנשים שאינם דתיים או שרוצים לקיים טקסים חילוניים. בשנים האחרונות, רבים בוחרים בקבורה אזרחית או בקרמציה (שריפת גופה) כחלופה לקבורה הדתית המסורתית בחברה קדישא, כדי להיקבר בדרך שמתאימה להשקפת עולמם האישית. ניתן לבצע קבורה ללא דת, קבורה בארון, טקס מותאם אישית ועוד. שריפת גופה אפשרית בישראל, לאחר שחברת עלי שלכת כבר בשנת 2004 השיקה את השירות בישראל. הקרמציה מבוצעת דרך גוף מסחרי ואינה משולמת ע"י ביטוח לאומי.
ישנם מספר בתי עלמין המאפשרים קבורה אזרחית בחלקות מיוחדות או בבתי עלמין נפרדים, כך שבני משפחה של הנפטר יכולים לבחור כיצד להקים את הטקס והמקום שבו יקברו את יקיריהם. רשימת בתי העלמין הללו מפורטת באתר המשרד לשירותי דת. בחלק מבתי הקברות הקבורה האזרחית היא במימון של המוסד לביטוח לאומי כמו הקבורה היהודית הדתית.
סידורי הלוויה וטקס הקבורה
לאחר קבלת רישיון הקבורה, יש לתאם את מועד ההלוויה מול חברת הקבורה שבחרה המשפחה.
יש להודיע לציבור על מועד ההלוויה ומקום השבעה בכל דרך שנכונה למשפחה – תליית מודעות אבל, פרסום המודעה בעיתונים הארציים, פוסטים ברשתות החברתיות ושליחת הודעות אישיות בוואטסאפ.
בין אם בחרתם בקבורה דתית או אזרחית, חשוב לזכור כי טקסי הלוויה יכולים להשתנות – מהטקסים הדתיים המסורתיים ועד לטקסים חילוניים שמותאמים אישית לאדם הנפטר.
הלוויה כוללת הספדים, קריעת בגדים לאבלים ותפילת קדיש (במקרים דתיים). לאחר ההלוויה, ישנם טקסים נוספים כמו ישיבת שבעה, גילוי מצבה וכו'.
נכון, ההתמודדות עם המוות היא תמיד קשה ומורכבת, גם בשל ההיבטים הבירוקרטיים שדורשים טיפול מיידי. אם אתם מתמודדים עם אובדן קרוב, זכרו שישנם שירותים וחברות ייעודיות שעומדים לרשותכם ויכולים להקל עליכם בתהליך.
כמו כן, חשוב לדעת כי יש אפשרות לבחור בקבורה אזרחית, שמתאימה במיוחד למי שמחפש אלטרנטיבה לקבורה דתית או מעונין בטקס אישי.
הצוות שלנו ב"עלי שלכת" מתמחה בטיפול מלא ביום הפטירה, קבורה אזרחית, טקסי הלוויה ואזכרה, שריפת גופות, קרמציה, הנצחה ושירותים נלווים נוספים, ועומד לרשותכם 24/7 ברגישות ובמקצועיות.
אם אתם זקוקים לעזרה, הכוונה והיערכות בכל הנוגע לבירוקרטיה, סידורי ההלוויה וסידור הטקס, אתם מוזמנים לפנות אלינו ולהקל על עצמכם ברגעים הקשים.